Przepis na lody kawowe, ciasteczkowe i śmietankowe
Fakty dotyczące przepisu 5 (2) Aktywny: 60 min. Całkowite: 10 godz. Serwuje: 8 porcji Oceń i skomentuj Składniki Zapisz Przepis 2 szklanki ciężkiej śmietany 1 filiżanka mleka...
Fakty dotyczące przepisu 5 (2) Aktywny: 60 min. Całkowite: 10 godz. Serwuje: 8 porcji Oceń i skomentuj Składniki Zapisz Przepis 2 szklanki ciężkiej śmietany 1 filiżanka mleka...
Fakty dotyczące przepisu
5
(2)
Aktywny: 60 min. Całkowite: 10 godz. Serwuje: 8 porcjiOceń i skomentuj
W ciężkim rondlu zagotować śmietanę i mleko, wsypać ziarenka wanilii, przykryć i pozostawić na 30 minut. Usuń laskę wanilii i zachowaj do innego użytku.
W misce, ubij żółtka, cukier i kawę, aż będą miały blady kolor i gęstą konsystencję. Wlać około 1/3 nabiału do żółtek, ciągle ubijając, a następnie przenieść masę żółtkową z powrotem do rondla.
Postaw rondel na średnio-niskim ogniu i gotuj, często mieszając, aż na łyżce powstanie krem, a palec przeciągnięty po grzbiecie pozostawi czystą linię, lub aż temperatura kremu osiągnie 170°F. Wymieszać z solą do smaku.
Przecedzić krem przez sitko o drobnych oczkach i schłodzić w wannie z lodem lub w lodówce, aż będzie bardzo zimny, około 40°F. Ubijać w maszynce do lodów zgodnie z instrukcjami producenta, dodając Oreos w ostatniej minucie ubijania, następnie przełożyć do szczelnego pojemnika i utwardzić w zamrażarce przez co najmniej 4 godziny przed podaniem.
maszyna do lodów