Ciasto cytrynowe z jagodami Przepis
Przepis Fakty 5 (2) Aktywny: 15 min. Całkowity: 0 min Ciasto: 1 bochenek Oceń i skomentuj Składniki Zapisz Przepis 1 1/2 szklanki (7,5 uncji) mąki uniwersalnej 1/4 łyżeczki proszku do...
Przepis Fakty 5 (2) Aktywny: 15 min. Całkowity: 0 min Ciasto: 1 bochenek Oceń i skomentuj Składniki Zapisz Przepis 1 1/2 szklanki (7,5 uncji) mąki uniwersalnej 1/4 łyżeczki proszku do...
Przepis Fakty
5
(2)
Aktywny: 15 min. Całkowity: 0 min Ciasto: 1 bochenekOceń i skomentuj
Ustaw stojak piekarnika na środkowej pozycji i rozgrzej piekarnik do 350°F. Wysmarować masłem i oprószyć mąką formę do bochenka. W małej misce, ubij razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól; odstaw na bok.
W dużej misce, ubij drewnianą łyżką masło i cukier, aż będą lekkie i kremowe, około 4 minut. Wbić jajka, jedno po drugim, następnie ekstrakt waniliowy, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Dodać maślankę i ubijać aż do połączenia. Dodaj mąkę do miski i ubijaj aż do połączenia. Delikatnie włożyć borówki do ciasta.
Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz, aż będzie złote i tester ciasta włożony do środka wyjdzie czysty, około 50 minut. Pozostawić do ostygnięcia w formie na 10 minut, a następnie wyłożyć na stojak do studzenia.
Elektryczna ubijaczka, bochenek 8 1/2 na 4 1/2 cala