Przepis na czekoladowe lody miętowe
Przepis Fakty 0 (0) Aktywny: 30 min. Całość: 9 godz. Wykonuje: 1 kwarta Oceń i skomentuj Składniki Zapisz Przepis 6 żółtek jaj 1/2 szklanki cukru 3 łyżki stołowe kakao w proszku 3...
Przepis Fakty 0 (0) Aktywny: 30 min. Całość: 9 godz. Wykonuje: 1 kwarta Oceń i skomentuj Składniki Zapisz Przepis 6 żółtek jaj 1/2 szklanki cukru 3 łyżki stołowe kakao w proszku 3...
Przepis Fakty
0
(0)
Aktywny: 30 min. Całość: 9 godz. Wykonuje: 1 kwartaOceń i skomentuj
W średnim rondlu, na wolnym ogniu, ubij żółtka z cukrem, aż nabiorą jasnego koloru i lekko zgęstnieją, od 3 do 5 minut. Ubijaj kakao w proszku, aż nie będzie grudek. Powoli dodawaj pół na pół, ciągle ubijając. Drobno posiekaj 10 cienkich miętówek (okruchy nie powinny być większe niż ziarno grochu) i wymieszaj z nabiałem.
Postaw rondel na średnio-niskim ogniu i gotuj, często mieszając, aż krem osiągnie 180°F na termometrze (krem powinien pokryć grzbiet łyżki, ale przeciągnięty palec powinien pozostawić czystą linię). Zdejmij krem z ognia i wymieszaj z czekoladą, a następnie posól do smaku.
Kiedy czekolada będzie całkowicie rozpuszczona i połączona, przełożyć do szczelnego pojemnika i schłodzić przez noc w lodówce.
Następnego dnia ubić w maszynce do lodów zgodnie z instrukcją producenta. Pozostałą część miętówek grubo posiekać; kawałki powinny mieć wielkość od groszku do niklu. W ostatniej minucie ubijania dodać posiekane miętówki. Przełóż lody do pojemnika i schładzaj w zamrażarce przez co najmniej dwie godziny przed podaniem.
maszynka do lodów
Oceń ten przepis W ogóle mi się to nie podoba. To nie jest najgorsze. Pewnie, że się nada. Jestem fanem - polecam. Niesamowite! Uwielbiam go! Dzięki za ocenę!