Syrop z gotowanego cydru Przepis
Przepis Fakty 0 (0) Aktywny: 2 godz. Całkowity: 10 godz. Robi: 5 słoików Oceń i skomentuj Składniki Zapisz Przepis 3 galony minimalnie przetworzonego cydru jabłkowego Wskazówki...
Przepis Fakty 0 (0) Aktywny: 2 godz. Całkowity: 10 godz. Robi: 5 słoików Oceń i skomentuj Składniki Zapisz Przepis 3 galony minimalnie przetworzonego cydru jabłkowego Wskazówki...
Przepis Fakty
0
(0)
Aktywny: 2 godz. Całkowity: 10 godz. Robi: 5 słoikówOceń i skomentuj
Przygotuj wrzątek i wysterylizuj 5 12-uncjowych słoików, gotując je przez dziesięć minut. Umyj pokrywki i pierścienie i doprowadź do wrzenia w oddzielnym, małym rondelku z wodą. Wyłącz ogień i pozwól słoikom, pokrywkom i pierścieniom siedzieć w gorącej wodzie, aż będą potrzebne.
Wlej cydr do największego, niereaktywnego garnka z ciężkim dnem. Włóż pałeczkę do cydru, aż dotknie dna garnka. Za pomocą długopisu lub noża do wycinania otworów, zaznacz lub nacinaj pałeczkę na poziomie cydru. Następnie, po wyjęciu pałeczki z garnka, odmierz odległość od pierwszego znaku (poziom cydru na początku) do końca pałeczki (dno garnka) i wykonaj drugi znak lub nacięcie w połowie odległości. W punkcie 1/3 również zrób znak/ nacięcie. Oznaczenia na pałeczce posłużą jako wizualne wskazówki, które pomogą Ci zobaczyć, jak bardzo cydr się zredukował.
Doprowadź cydr do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień do średnio-niskiego. Gotuj na wolnym ogniu, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż cydr dokładnie się zredukuje, w zależności od rodzaju kuchenki, przez 5-8 godzin. Regularnie sprawdzaj poziom cydru w stosunku do pomiarów dokonanych za pomocą pałeczek.
Cydr jest gotowy, gdy zredukuje się do jednej trzeciej swojej pierwotnej objętości i pokryje grzbiet łyżki. Kiedy cydr jest gotowy, zdejmij z ognia i przecedź go partiami przez papierowy filtr do kawy lub drobne sitko wyłożone czystą, zwilżoną ściereczką do naczyń.
Wlać cydr do przygotowanych słoików, pozostawiając ćwierć cala wolnej przestrzeni. Wytrzeć brzegi wieczek czystym ręcznikiem kuchennym lub papierowym i zamknąć.
Umieść szczelnie zamknięte słoiki z powrotem w kociołku do konserwowania. Kiedy wszystkie słoiki są dodane, upewnij się, że poziom wody prześwituje przez pokrywki słoików o co najmniej jeden cal. Dodaj więcej wody, jeśli to konieczne, a następnie, na dużym ogniu, doprowadzić wodę z powrotem do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, ustaw timer na pięć minut.
Po dziesięciu minutach, wyłączyć ciepło, i pozwolić słoiki siedzieć w wodzie przez pięć dodatkowych minut. Następnie, używając podnośnika do słoików, przenieś je na stojak do chłodzenia.
Gdy słoiki osiągną temperaturę pokojową, zdejmij pierścienie i sprawdź, czy wszystkie pokrywki dobrze się zamknęły. Jeśli któreś się nie zamknęły, przechowuj je w lodówce. Oznacz i przechowuj szczelnie zamknięte słoiki w chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.
pojemnik na wrzącą wodę, jednorazową drewnianą pałeczkę