Fakty dotyczące przepisu
5
(10)
Aktywny:
45 min.
Całość:
3 godz.
Serwuje:
6
do 8 porcji
Oceń i skomentuj
Składniki
Zapisz Przepis
-
5 funtów (2,25 kg) mostka wołowego (patrz uwaga)
-
Sól koszerna i świeżo zmielony czarny pieprz
-
2 łyżki stołowe (30ml) oleju roślinnego, plus więcej w razie potrzeby
-
3 funty żółtej cebuli (1,3kg; około 5 dużych), pokrojonej w plastry o grubości 1/4 cala
-
1 1/4 funta marchewki (560g; około 8 średnich), pokrojonej w 3/4-calową kostkę
-
3/4 funta selera (340 g; około 5 dużych żeberek), pokrojonego w kostkę o grubości 3/4 cala
-
6 średnich ząbków czosnku
-
1/2 szklanki (120ml) ketchupu
-
1/4 filiżanki (60ml) koncentratu pomidorowego
-
1 filiżanka (240ml) czerwonego wytrawnego wina
-
4 gałązki tymianku
-
2 liście laurowe
Wskazówki
-
Jeśli mostek jest zbyt duży, aby zmieścić się płasko na dnie szybkowaru, pokroić go na kawałki, które się zmieszczą. Przyprawić mostek solą i pieprzem. W elektrycznym multicookerze (np. Instant Pot), nastawionym na tryb smażenia lub w szybkowarze nastawionym na średnio-wysoki ogień, dodaj olej i podgrzewaj do momentu, aż zacznie się mienić. Pracując partiami, dodać mostek i zrumienić z obu stron, około 6 minut z każdej strony (dokładny czas zrumienienia zależy od modelu szybkowaru; szybkowary elektryczne zazwyczaj potrzebują nieco więcej czasu niż szybkowary wolnostojące). Przełożyć mostek na półmisek lub blachę do pieczenia i odstawić na bok.
-
Dodać 1 do 2 łyżek oleju, w razie potrzeby, jeśli garnek jest suchy. Dodaj cebulę, marchew, seler i czosnek, a następnie dopraw solą. Gotuj, mieszając i zgarniając przyrumienione kawałki, aż cebula będzie bardzo miękka, a puszczone soki zgęstnieją do postaci glazury, 25-35 minut (dokładny czas gotowania zależy od rodzaju używanego garnka, w przypadku elektrycznych trwa to nieco dłużej); zmniejsz ogień w dowolnym momencie, jeśli warzywa grożą przypaleniem. Do tego czasu warzywa powinny znacznie zredukować swoją objętość.
-
Dodaj ketchup i koncentrat pomidorowy i gotuj, mieszając, do uzyskania gęstej konsystencji, około 3 minut. Dodaj wino i gotuj, aż zniknie zapach surowego alkoholu, około 3 minuty.
-
Dodać tymianek i liście laurowe. Zmniejszyć ogień do średnio-niskiego lub wyłączyć tryb smażenia w elektrycznym multicookerze. Dobrze wymieszaj warzywa, dobrze zeskrobując dno (będzie to ostatnia szansa na zamieszanie przed zamknięciem garnka); jeśli warzywa są bardzo suche, dodaj 1/2 szklanki wody, aby je nawilżyć. Dodać kawałki mostka, dobrze włożyć je do warzyw i dodać zgromadzone soki. Zamknąć szybkowar i doprowadzić do wysokiego ciśnienia na średnim ogniu lub w trybie szybkowaru elektrycznego. Gotować co najmniej 1 godzinę pod wysokim ciśnieniem i do 1 godziny 30 minut. Wybierz 1 godzinę, jeśli kawałki mostka są grubsze niż 1 cal, lub jeśli są grubsze, ale chcesz, aby mięso było bardziej miękkie; wybierz 1 godzinę 30 minut, jeśli mostek jest grubszy niż 2 cale i chcesz, aby był bardziej miękki.
-
Szybko zwolnić szybkowar lub pozostawić do naturalnego odparowania, a następnie otworzyć. Przenieść kawałki mostka na blat roboczy i pozostawić do ostygnięcia. Spróbować płynu z duszenia i ewentualnie dosolić. Wyrzuć gałązki tymianku i liście laurowe, a jeśli są, usuń nadmiar tłuszczu (zależy to od kawałka mostka). Jeśli płyn do duszenia jest zbyt wodnisty, można go zredukować, gotując na wolnym ogniu bez przykrycia, aż lekko zgęstnieje (w niektórych elektrycznych urządzeniach wielofunkcyjnych można użyć funkcji sauté lub podobnej).
-
Pokrój mostek w cienkie plastry podłużne. Ułóż na półmisku i polej sosem i warzywami, upewniając się, że mięso jest całe w sokach. Przykryj i pozostaw na 30 minut w ciepłym miejscu. Podawać.
Specjalne wyposażenie
Szybkowar w płycie kuchennej lub elektryczny multicooker
Uwagi
Aby uzyskać najbardziej soczysty mostek, staraj się używać takiego, który wciąż ma dołączone drugie cięcie (zwane również szpicem lub pokładełkiem). Ma on więcej tłuszczu śródmięśniowego niż bardziej powszechne, chude pierwsze cięcie i w rezultacie pozostanie bardziej wilgotny. Jeśli używasz tylko pierwszego kawałka, pamiętaj, aby nie odcinać żadnego tłuszczu - tłuszcz jest potrzebny do zachowania wilgotności.
Przygotowanie i przechowywanie
Mostek można przygotować do 4 dni wcześniej i przechowywać w lodówce w całości lub pokrojony w plastry w płynie z duszenia. Przed podaniem delikatnie podgrzać.
Oceń ten przepis
W ogóle mi się to nie podoba.
To nie jest najgorsze.
Pewnie, że się nada.
Jestem fanem - polecam.
Niesamowite! Uwielbiam go!
Dzięki za ocenę!