Sorbet klementynkowy Przepis
Przepis Fakty 5 (3) Aktywny: 45 min Całość: 45 min Oceń i skomentuj Składniki Zapisz Przepis 20 schłodzonych klementynek (około 1 skrzynka, czyli 3,5 kg), obranych i połamanych na cząstki 1...
Przepis Fakty 5 (3) Aktywny: 45 min Całość: 45 min Oceń i skomentuj Składniki Zapisz Przepis 20 schłodzonych klementynek (około 1 skrzynka, czyli 3,5 kg), obranych i połamanych na cząstki 1...
Przepis Fakty
5
(3)
Aktywny: 45 min Całość: 45 minOceń i skomentuj
Partiami przecierać cząstki klementynek, aż będą gładkie, około 30 sekund. Przelej przecier przez sitko o drobnych oczkach, dociskając łyżką cząstki stałe, do dużej miarki, aż uzyskasz 4 filiżanki przecedzonego soku. Pozostały sok zachowaj do innego celu i wypłucz blender. Jeśli klementynki nie były schłodzone, schładzaj sok w lodówce przez 2 do 3 godzin, aż będzie bardzo zimny.
Połącz w blenderze przecedzony sok z klementynek z cukrem i miksuj na wysokich obrotach, aż cukier całkowicie się rozpuści, około 30 sekund. Dodaj sól do smaku.
Ubijać w maszynce do lodów zgodnie z instrukcjami producenta. Podawać natychmiast jako soft serve lub przełożyć do szczelnego pojemnika i schłodzić w zamrażarce przez co najmniej 4 godziny, aby uzyskać twardszą konsystencję.
blender lub robot kuchenny, maszynka do lodów
Ten sorbet najlepiej smakuje w dniu, w którym został przygotowany.