Black IPA Przepis
Fakty dotyczące przepisu 0 (0) Razem: 0 min Robi się: 5 galonów Oceń i skomentuj Składniki Zapisz Przepis Drożdże: Wyeast 1056 American Ale Yeast Substancje fermentujące: 1,25 funta German...
Fakty dotyczące przepisu 0 (0) Razem: 0 min Robi się: 5 galonów Oceń i skomentuj Składniki Zapisz Przepis Drożdże: Wyeast 1056 American Ale Yeast Substancje fermentujące: 1,25 funta German...
Fakty dotyczące przepisu
0
(0)
Razem: 0 min Robi się: 5 galonówOceń i skomentuj
Podgrzej 2 galony wody do temperatury 170°F. Zdejmij z ognia i dodaj słody specjalne do wody, znajdujące się w siatce. Przykryj i pozostaw do naciągnięcia na 1 godzinę, następnie wyrzuć słód.
Doprowadź do wrzenia 2 galony wody. Dodaj namoczoną herbatę z kroku 1. Powoli dodawaj ekstrakt, mieszając. Dodaj tyle wody, aby uzyskać w sumie 6,5 galonów. Doprowadzić do wrzenia jeszcze raz na dużym ogniu.
Kiedy osiągniesz wrzenie, uruchom licznik odliczający 90 minut. Dodaj ilość chmielu w czasie wskazanym powyżej.
Po upływie 90 minut zdejmij z ognia. Schłodź brzeczkę do temperatury poniżej 70°F za pomocą wanny z lodem lub schładzacza brzeczki. Pamiętaj o zachowaniu higieny na każdym etapie po zakończeniu wrzenia.
Przenieś brzeczkę do odkażonego wiadra fermentacyjnego lub kadzi. Załóż śluzę powietrzną i schłodź do temperatury 62°F.
Kiedy brzeczka osiągnie temperaturę 62°F, napowietrz ją i dodaj drożdże.
Pozwól, aby temperatura brzeczki wzrosła do 66°F i trzymaj ją przez tydzień lub do zakończenia fermentacji. Odstaw do leżakowni i dodaj chmiel. Pozostaw do leżakowania przez 5 dni.
Obniż temperaturę do 38°F, a następnie rozlej piwo do butelek lub beczek i ciesz się nim za dwa tygodnie (beczki) lub sześć (butelki)!
Podstawowa konfiguracja sprzętu