Przepis na lody Cookies 'n Cream
Przepis Fakty 5 (1) Aktywny: 30 min Całość: 24 godz. Wykonuje: 1 kwarta Oceń i skomentuj Składniki Zapisz Przepis 8 uncji mleka pełnego 12 uncji gęstej śmietany 3 uncje żółtek...
Przepis Fakty 5 (1) Aktywny: 30 min Całość: 24 godz. Wykonuje: 1 kwarta Oceń i skomentuj Składniki Zapisz Przepis 8 uncji mleka pełnego 12 uncji gęstej śmietany 3 uncje żółtek...
Przepis Fakty
5
(1)
Aktywny: 30 min Całość: 24 godz. Wykonuje: 1 kwartaOceń i skomentuj
Przygotuj bazę do lodów: W średnim garnku doprowadzić mleko i śmietankę do wrzenia. W międzyczasie umieść żółtka w średniej misce i stopniowo wbijaj cukier. Jest to dużo cukru, więc nie wrzucaj go na raz, bo trudno będzie go wmieszać. Dodaj sól. Kiedy nabiał zacznie się gotować na wolnym ogniu, wlej część nabiału do żółtek, po jednej chochli na raz, aż masa jajeczna będzie całkiem ciepła. Następnie wlej masę jajeczną do garnka z kremem. Ustawić ogień na średnio niski. Ciągle mieszaj gumową łopatką, upewniając się, że zgarniasz wszystko z dna garnka, aby uniknąć skrzepnięcia.
Zazwyczaj przepisy na lody zalecają gotowanie do momentu, aż masa będzie "wystarczająco gęsta, by pokryć nią grzbiet drewnianej łyżki", ale w tym przepisie tak się nie stanie. Zamiast tego gotuj, aż termometr zarejestruje 145° F. Kiedy to nastąpi, natychmiast wyłącz ogień i przecedź krem przez sito do dużej miski. Wymieszaj z ekstraktem waniliowym i wódką. Schłodzić w kąpieli lodowej i odstawić do lodówki, pod przykryciem, na noc.
Przygotować dodatki do Oreo: Użyj noża lub robota kuchennego, aby sproszkować trzy uncje Oreos lub Fauxreos na bardzo drobne okruchy. Z nożem, kostki trzy uncje Oreos na małe, 1/4 "kawałki. Posiekaj pozostałe Oreos na pół lub na trzy części. Umieść wszystkie te kawałki Oreo w dużej misce i schowaj do zamrażarki, aż będą potrzebne.
Wykończenie lodów: Przetwarzaj schłodzoną bazę lodową w maszynce do lodów zgodnie z instrukcjami producenta. Kiedy lody skończą się kręcić, przenieś je do miski z wszystkimi kawałkami Oreo i wymieszaj, aby się połączyły.
Przykryj szczelnie lody folią lub przełóż do szczelnego pojemnika i przechowuj w zamrażarce. Lody można przechowywać przez dwa tygodnie.
Urządzenie do robienia lodów, termometr, sito