Muffinki cytrynowe Earl Grey Przepis
Przepis Fakty 3.5 (4) Aktywny: 10 min. Razem: 70 min Wykonuje: 12 muffinów Oceń i skomentuj Składniki Zapisz Przepis 3 łyżki stołowe świeżej, sypanej herbaty Earl Grey lub 3 torebki...
Przepis Fakty 3.5 (4) Aktywny: 10 min. Razem: 70 min Wykonuje: 12 muffinów Oceń i skomentuj Składniki Zapisz Przepis 3 łyżki stołowe świeżej, sypanej herbaty Earl Grey lub 3 torebki...
Przepis Fakty
3.5
(4)
Aktywny: 10 min. Razem: 70 min Wykonuje: 12 muffinówOceń i skomentuj
Ustawić piekarnik na środku i nagrzać do 375°F. Posmarować masłem foremki do muffinów. Podgrzej mleko w rondelku na średnio małym ogniu, aż będzie gorące, ale nie będzie bulgotać. Dodać herbatę lub torebki z herbatą, przykryć i parzyć przez 20 minut. W połowie tego czasu sprawdź, czy mleko jest jeszcze ciepłe, a jeśli wystygło, podgrzej je ponownie na małym ogniu.
W dużej misce, ubij razem mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i skórkę z cytryny.
Jeśli używasz sypkiej herbaty, odcedź mleko; jeśli używasz herbaty w torebkach, wyrzuć ją. Dodać masło, mleko i jajko do suchych składników, mieszając trzepaczką tylko do połączenia.
Wypełnij każdą muffinkę ciastem do 3/4 wysokości, a następnie piecz przez 20 minut lub do momentu, gdy ciasto nabierze złotego koloru, a tester włożony do środka muffinki wyjdzie czysty. Pozostaw do ostygnięcia na 5 minut, a następnie przenieś na stojak do studzenia. Podawaj z grubo krojoną marmoladą dla dodatkowego smaku cytrusów.
foremka do muffinek o pojemności 12 filiżanek, miska do mieszania, trzepaczka