Beignets Przepis
Fakty dotyczące przepisu 5 (1) Aktywny: 90 min. Razem: 9 godz. 30 min. Wykonuje: 32 beignets Oceń i skomentuj Składniki Zapisz Przepis 3/4 szklanki mleka pełnego 1 1/2 łyżki stołowej drożdży instant 1/2...
Fakty dotyczące przepisu 5 (1) Aktywny: 90 min. Razem: 9 godz. 30 min. Wykonuje: 32 beignets Oceń i skomentuj Składniki Zapisz Przepis 3/4 szklanki mleka pełnego 1 1/2 łyżki stołowej drożdży instant 1/2...
Fakty dotyczące przepisu
5
(1)
Aktywny: 90 min. Razem: 9 godz. 30 min. Wykonuje: 32 beignets
Oceń i skomentuj
Zapisz Przepis
W małym rondelku podgrzać mleko na średnio-wysokim ogniu, aż na brzegach pojawią się małe bąbelki, a jego temperatura będzie pomiędzy 105 a 110°F. Przelej ciepłe mleko do miski elektrycznego miksera. Wmieszaj drożdże i 1 łyżkę cukru. Przykryj szczelnie folią i odstaw na 5 minut. Mieszanka powinna być bąbelkowa.
W dużej misce ubij razem pozostały cukier, mąkę, maślankę w proszku, sodę oczyszczoną i sól. Zamontuj hak do ciasta w mikserze i dodaj mieszankę mąki do mieszanki drożdżowej, mieszając na niskich obrotach do zwilżenia składników. Powoli dodaj wodę i wanilię, a następnie zwiększ prędkość miksera do średniej i mieszaj, aż ciasto zbierze się w kulę. Ciasto nadal będzie mokre i lepkie.
Spryskaj dużą miskę sprayem do gotowania i przełóż do niej ciasto. Przykryj miskę szczelnie folią i odstaw na noc do lodówki.
Wyłożyć ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą, posypać mąką i rozwałkować na duży prostokąt o boku około 1/3 cala. Za pomocą ostrego noża lub tarczy do pizzy pokroić ciasto na 32 kwadraty o boku ok. 1 1/2 cala.
Wypełnij holenderski piekarnik lub frytownicę 2 calami oleju. Podgrzej olej na średnim ogniu do 350°F. Używając żaroodpornej łopatki lub płytkiego, żaroodpornego sitka, ostrożnie wrzucaj beignets do oleju. Uważaj, aby nie stłoczyć ich na patelni (nie więcej niż 2 do 3 beignets na raz). Po około minucie ciasto zacznie się nadymać, użyj drewnianych pałeczek, aby obrócić pączki i smaż do uzyskania złotego koloru z obu stron (około 1-2 minuty na stronę, użyj koloru jako przewodnika, uważając na utrzymanie stałej temperatury oleju). Natychmiast zdejmij pączki z patelni używając żaroodpornego sitka lub szczypiec. Odkładaj na wyłożone ręcznikiem papierowym stojaki do pieczenia, aby ostygły. Po lekkim ostygnięciu posyp cukrem pudrem i podawaj natychmiast.
mikser elektryczny, kuchenka lub frytownica elektryczna, drewniane pałeczki, łopatka żaroodporna, sitko żaroodporne, termometr do smażenia
Oceń ten przepis W ogóle mi się to nie podoba. To nie jest najgorsze. Pewnie, że się nada. Jestem fanem - polecam. Niesamowite! Uwielbiam go! Dzięki za ocenę!