Przepis na sodę winogronową DIY
Fakty dotyczące przepisu 3 (2) Aktywny: 30 min. Całkowity: 0 min Robi się: 1 1/2 kwarty Oceń i skomentuj Składniki Zapisz Przepis 3 filiżanki soku z winogron Concord (zob. przypis) 2...
Fakty dotyczące przepisu 3 (2) Aktywny: 30 min. Całkowity: 0 min Robi się: 1 1/2 kwarty Oceń i skomentuj Składniki Zapisz Przepis 3 filiżanki soku z winogron Concord (zob. przypis) 2...
Fakty dotyczące przepisu
3
(2)
Aktywny: 30 min. Całkowity: 0 min Robi się: 1 1/2 kwartyOceń i skomentuj
Połącz sok winogronowy, wodę, nektar z agawy i skórkę z cytryny w dużym garnku i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
Pozostaw mieszaninę do ostygnięcia do temperatury pokojowej, a następnie odcedź skórkę z cytryny. Dodaj drożdże i przykryj garnek ściereczką kuchenną. Pozostaw na 24 godziny.
Wlej płyn do czystej plastikowej butelki z wodą sodową, pozostawiając 1-2 cale wolnego miejsca u góry. Nałóż szczelnie nakrętkę i odstaw w temperaturze pokojowej na 24 godziny.
Otwórz butelkę, aby sprawdzić nasycenie dwutlenkiem węgla, uważając, aby uwolnić gaz powoli, aby uniknąć eksplozji lub przepełnienia. Jeśli jesteś zadowolony z ilości nagazowania, włóż zamkniętą butelkę do lodówki na 24 godziny przed podaniem. W przeciwnym razie, ponownie zamknij butelkę i pozwól na dalszą fermentację, aż do osiągnięcia pożądanego poziomu nagazowania. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni.
Garnek, zester, sitko o drobnych oczkach, lejek, plastikowa butelka z nakrętką