Przepis na lody lepsze niż Snickers
Przepis Fakty 5 (5) Aktywny: 60 min. Całość: 4 godz. Serwuje: 6 do 8 porcji Robi: 1 ćwiartka Oceń i skomentuj Składniki Zapisz Przepis 2 3/4 szklanki pół i pół 1 filiżanka...
Przepis Fakty 5 (5) Aktywny: 60 min. Całość: 4 godz. Serwuje: 6 do 8 porcji Robi: 1 ćwiartka Oceń i skomentuj Składniki Zapisz Przepis 2 3/4 szklanki pół i pół 1 filiżanka...
Przepis Fakty
5
(5)
Aktywny: 60 min. Całość: 4 godz. Serwuje: 6 do 8 porcji Robi: 1 ćwiartkaOceń i skomentuj
W blenderze połącz pół na pół, masło orzechowe, 3/4 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki soli i wanilię. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie przełóż do szczelnego pojemnika i schładzaj przez 3 godziny lub do uzyskania bardzo niskiej temperatury.
Ubijać lody zgodnie z instrukcjami producenta.
Podczas gdy lody się kręcą, podgrzej w ciężkim rondlu 1/2 szklanki cukru z taką ilością wody, aby się zwilżyła. Gotuj na dużym ogniu, aż cukier się rozpuści i skarmelizuje, obracając rondel, aby skorygować gorące miejsca na palniku. Kiedy cukier zmieni kolor na ciemnobursztynowy i zacznie lekko pachnieć dymem, szybko wmieszaj masło, aż do całkowitego połączenia, a następnie pozostałą sól i śmietanę. Karmel będzie bulgotał i parował. Kiedy karmel będzie wystarczająco chłodny, aby spróbować, dodaj więcej soli, jeśli chcesz.
W ostatniej minucie ubijania dodaj czekoladę i orzeszki ziemne. Po zakończeniu ubijania lodów zgodnie z instrukcjami producenta, przełóż je do szerokiego, płaskiego pojemnika, np. bochenka. Nałóż lody w trzech oddzielnych warstwach, pomiędzy nimi rozprowadź lekko schłodzony karmel. Pracuj szybko i przenieś do zamrażarki, aby stwardniały przez 4 do 6 godzin przed podaniem.
maszynka do lodów