Kanapki z lodami waniliowymi Przepis
Fakty dotyczące przepisu 0 (0) Aktywny: 45 min. Całkowity: 24 godz. Wykonuje: 12 kanapek z lodami Oceń i skomentuj Składniki Zapisz Przepis 4 uncje niesolonego masła, temperatura pokojowa 5...
Fakty dotyczące przepisu 0 (0) Aktywny: 45 min. Całkowity: 24 godz. Wykonuje: 12 kanapek z lodami Oceń i skomentuj Składniki Zapisz Przepis 4 uncje niesolonego masła, temperatura pokojowa 5...
Fakty dotyczące przepisu
0
(0)
Aktywny: 45 min. Całkowity: 24 godz. Wykonuje: 12 kanapek z lodamiOceń i skomentuj
Przygotuj wafle czekoladowe: Rozgrzej piekarnik do 350° i wyłóż 2 blaszane patelnie papierem pergaminowym. Za pomocą miksera ręcznego lub stojącego, zmiksuj razem masło, cukry, sól, sodę, proszek, espresso i wanilię na średnich obrotach. Miksować przez około dwie minuty, tylko do połączenia.
Następnie (nadal pracując) dodawaj żółtka, jedno po drugim. Podczas tego procesu wyłącz mikser i raz lub dwa razy wytrzep miskę gumową łopatką. Zmniejsz prędkość miksowania do niskiej i wsyp mąkę i kakao naraz. Mieszaj, aż suche składniki całkowicie się połączą.
Gdy mikser nadal pracuje na niskich obrotach, wlewaj po trochu gorącą kawę. Mniej więcej w połowie, zatrzymaj mikser i wytrzep miskę na dno. Kontynuuj wlewanie kawy, aby przekształcić ciasto w pastę.
Na koniec, powinno mieć ono konsystencję gładkiej masy przypominającej ciasto. Jeśli zauważysz jakiekolwiek grudki, zwiększ prędkość miksera do średniej i ubijaj aż do ich zniknięcia. Jeśli kilka zostanie, nie przejmuj się, upieką się.
Podziel ciasto równomiernie pomiędzy dwie blachy (po około 15 uncji na każdą). Użyj szpatułki lub tylnej części łyżki, aby rozprowadzić ciasto w cienką warstwę; nie musisz sięgać do samych rogów, wystarczy, że pokryjesz obszar 10" na 14". Uderz patelnie o blat, aby pomóc wyrównać ciasto.
Piec przez około 7-10 minut, lub do momentu, gdy blachy z ciasteczkami napuszą się i staną się twarde w dotyku. Dokładnie ostudź.
Aby ułatwić sobie pracę z wafelkami, przed przystąpieniem do pieczenia włóż je do lodówki lub zamroź. Jeśli jesteś dość ostrożny, nie jest to konieczne, ale ułatwia proces.
Przygotuj wafle: Wyłóż patelnię do brownie o wymiarach 9" x 13" papierem pergaminowym. Papier powinien wystawać poza długie boki na około 4 cale.
Użyj noża, aby wyciąć dwa schłodzone wafle czekoladowe na prostokąty o wymiarach 9 x 13". Odłóż na bok nadmiar skrawków.
Włóż jeden z tych olbrzymich wafli błyszczącą stroną do dołu na dno wyłożonej pergaminem formy do brownie. Gdy już go włożysz, odklej papier pergaminowy przyklejony do dna. Jeśli wafel pęknie lub złamie się w jakimś miejscu, użyj skrawków papieru do załatania dziury. Wafle ładnie się połączą, wystarczy mocno docisnąć dwa kawałki do siebie.
Tortownicę i pozostałe czekoladowe wafle przechowuj w zamrażarce do czasu, aż będą potrzebne.
Wypełnij kanapkę lodami: Jeśli zdecydujesz się na lody domowej roboty, będziesz chciał je użyć natychmiast po zakończeniu ubijania w maszynce do lodów. Jeśli używasz kupionych w sklepie, przechowuj je w lodówce przez 30 minut lub do momentu, aż staną się miękkie i smarowne.
W obu przypadkach, rozprowadź lody w tortownicy brownie, na wierzchu pierwszej warstwy czekoladowej. Użyj łyżki lub szpatułki, aby wcisnąć lody w rogi tortownicy i równomiernie je rozprowadzić.
Odwróć pozostały zamrożony wafel czekoladowy na deskę do krojenia. Odklej papier pergaminowy, a następnie połóż go błyszczącą stroną do góry na wierzchu lodów.
Przykryj wafel kawałkiem pergaminu lub folią, a następnie użyj rąk, aby delikatnie docisnąć górną część wafla i uszczelnić go przed lodami. Jeśli zauważysz, że są jakieś cienkie lub nierówne miejsca, delikatnie naciśnij na wafel czekoladowy, aby rozprowadzić lody pod nim.
Włóż patelnię z powrotem do zamrażarki i pozostaw do zamrożenia na co najmniej 12 godzin przed kontynuacją.
Zrób własną woskowaną folię: Oczywiście, nie musisz robić wrapperów. Ale to jest zabawne i łatwe. Po prostu weź arkusz folii aluminiowej, błyszczącą stroną do góry, i za pomocą pędzla do ciast lub ręcznika papierowego posmaruj go lekko olejem. Następnie dociśnij arkusz papieru pergaminowego do naoliwionej powierzchni folii. Palcami wygładzić pergamin, wyciskając wszelkie pęcherzyki powietrza. Jeśli masz skrobaczkę do ławki, to jest to również dobre narzędzie do usuwania pęcherzyków powietrza.
Potnij nowo powstały wosk/folię na 7-calowe kwadraty za pomocą nożyczek lub noża xacto. Powtarzaj czynność do momentu uzyskania 12 kwadratów. Odłóż na bok, aż będą potrzebne.
Pokrój kanapki z lodami: Wyciągnij patelnię brownie z zamrażarki. Przesuń nożem po krawędziach, aby poluzować, a następnie chwyć za wystający pergamin i wyjmij całość. Może to wymagać trochę szarpania z jednej strony, a następnie z drugiej.
Przełóż tę gigantyczną lodową kanapkę na deskę do krojenia.
Użyj dużego noża szefa kuchni, aby pokroić ją na 12 kawałków. Najłatwiej jest najpierw pokroić ją na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na trzy kawałki. I
Pomiędzy kolejnymi krojami wytrzyj nóż gorącym, mokrym ręcznikiem, aby uzyskać najczystsze cięcie.
Przechowuj kanapki w szczelnym pojemniku lub, aby maksymalnie wykorzystać nostalgię za kanapkami z lodami, zawiń każdą w przygotowaną folię.
Zawinąć kanapki z lodami: Wyjmij połowę kanapek z lodami z zamrażarki. Umieść każdą z nich na środku folii lub pergaminowego kwadratu.
Zawiń tak, jak prezent świąteczny: złóż długie boki do środka. Następnie przy każdej krawędzi złóż krótkie boki do środka. Następnie złóż długie boki. Folia będzie się marszczyć i pozostanie na swoim miejscu bez taśmy.
Włóż z powrotem do zamrażarki i powtórz z drugą połową. Będą się całkiem dobrze trzymać przez około miesiąc, jeśli wytrzymają tak długo, w co wątpię.
Metalowa patelnia 9 x 13", folia aluminiowa, papier pergaminowy