Gofry truskawkowe to najlepszy śniadaniowy przysmak! Zanurz te puszyste gofry w jasnym i pikantnym domowym sosie truskawkowym.
Oto smakołyk śniadaniowy, który Cię zachwyci: gofry truskawkowe
! Ten wspaniały przepis jest łatwy do wykonania i pełen smaku, idealny na niedzielny brunch lub na każdą okazję, kiedy chcesz zrobić wrażenie.Gofry są idealnie puszyste, pełne wielkiego smaku z krótką listą składników. A sos truskawkowy... jest gęsty i słodzony klonem, pełen pięknego truskawkowego smaku. Ten przepis ma zdrowy wydźwięk: nie jest zbyt słodki, a gofry wykonane są z roślinnych składników. Podawaj je gościom lub swojej drugiej osobie, a zdobędziesz wiele punktów.
Jak zrobić gofry truskawkowe: kilka wskazówek!
Te gofry truskawkowe są proste do zrobienia przy użyciu składników, które prawdopodobnie masz już pod ręką! Są pełne składników pochodzenia roślinnego i mają odpowiednią słodycz: nie są zbyt słodkie! Bazując na naszych zdrowych wegańskich gofrach, można je dostosować do własnych potrzeb, więc możesz zrobić je na bazie roślinnej lub użyć zwykłego mleka mlecznego. Oto, co warto wiedzieć o tych gofrach:
- Przygotuj sos truskawkowy najpierw, lub z wyprzedzeniem. Przyspiesz cały proces, przygotowując sos wcześniej lub bezpośrednio przed przygotowaniem gofrów. Jego przygotowanie zajmuje tylko 15 minut, a czas gotowania możesz wykorzystać na przygotowanie gofrów.
- Do gofrów użyj swojego ulubionego mleka bezmlecznego LUB mleka mlecznego. Te gofry są bez nabiału i wegańskie, jeśli użyjesz mleka owsianego lub migdałowego. Możesz również użyć mleka mlecznego, jeśli tylko takie masz pod ręką!
- Z tego przepisu otrzymasz 4 standardowe gofry lub 2 belgijskie. Zwróć na to uwagę, kiedy będziesz wlewać ciasto do gofrownicy. Więcej o gofrach belgijskich poniżej...
Sos truskawkowy przypieczętowuje umowę!
Gwiazdą tego przepisu na gofry truskawkowe jest ten Łatwy Sos Truskawkowy! Jest on naturalnie słodki i zrobiony z czystego syropu klonowego. Jest to gęsty, zawiesisty sos, który po ugotowaniu zmienia się w pięknie błyszczący kompot. Możesz zachować jagody w takiej postaci, jak na zdjęciach, lub rozgnieść je łyżką, aby bardziej się rozpadły podczas gotowania. Oto podstawowa idea tego sosu truskawkowego:
- Pokrój: Pokrój truskawki na plasterki.
- Dusić: Ugotuj je na wolnym ogniu z syropem klonowym. Jeśli chcesz uzyskać mniej grudkowaty sos, rozgnieć jagody podczas gotowania.
- Zagęścić: Odciągnij odrobinę sosu i wymieszaj go ze skrobią kukurydzianą (dzięki temu unikniesz zbrylenia). Następnie wmieszaj go z powrotem i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Całkowity czas gotowania na wolnym ogniu to tylko 10 minut!
Zdrowa opcja: puree truskawkowe!
Chcesz zdrowszą wersję tych truskawkowych gofrów? Zamiast tego dodaj do nich przecier truskawkowy! Przecier jest zrobiony ze świeżych jagód, lekko osłodzony tylko odrobiną cukru lub syropu klonowego. Wychodzi jasne i świeże: i smakuje jak zdrowa wersja applesauce (ale lepiej). Przejdź do Przepisu na puree truskawkowe.
Wskazówka: znajdź jak najdojrzalsze jagody
Nie trzeba dodawać, że ten sos truskawkowy jest najlepszy z najdojrzalszych, najpiękniejszych czerwonych truskawek. Jeśli uda Ci się znaleźć lokalne truskawki, to jeszcze lepiej! Ich smak jest niewiarygodny. Jeśli nie masz dostępu do lokalnych jagód, po prostu znajdź najdojrzalsze truskawki
, jakie możesz znaleźć w sklepie spożywczym. Później nam podziękujesz!
Standardowe gofry a gofry belgijskie
Te gofry truskawkowe możesz przygotować w zwykłej gofrownicy lub jako gofry belgijskie. Nasze preferencje? Gofry belgijskie w całości.
Są wyższe i bardziej puszyste, wyglądają ładniej i są przyjemniejsze do jedzenia. Oto podział:
- Gofry belgijskie są dwa razy większe niż zwykłe gofry: są grubsze i mają głębszy wzór kratki. Ponieważ są wyższe, wyglądają bardziej imponująco i mają bardziej puszystą konsystencję. Jeśli jesz gofry belgijskie, pamiętaj, że porcja to ½ gofra.
- Standardowe go fry są cieńsze: mają około 1/2 cala grubości. Jeśli przygotowujesz standardowego gofra, wielkość porcji to jeden gofr.
Szukasz gofrownicy?
Oto polecana przez nas gofrownica belgijska.
Instrukcja przygotowania gofrów truskawkowych
Chcesz, aby poranne przygotowanie tych gofrów truskawkowych nie wymagało zbyt wiele pracy? Z łatwością przygotujesz sos i gofry z wyprzedzeniem. Możesz też zrobić podwójną porcję gofrów i zachować więcej na później. Z sosu truskawkowego przygotujesz 8 porcji, więc wystarczy Ci go również na później. Oto, co należy zrobić:
- Przechowywanie i odgrzewanie sosu truskawkowego: Przygotuj sos zgodnie z poniższą instrukcją. Następnie umieść go w szczelnie zamkniętym słoiku i przechowuj w lodówce do 1 tygodnia (lub zamroź przez 6 miesięcy). Przed podaniem podgrzej na kuchence lub w mikrofalówce.
- Przechowywanie i odgrzewanie gofrów: Zrób gofry, a następnie pozwól im całkowicie ostygnąć na drucianym stojaku. Po ostygnięciu, ułóż gofry w torbie nadającej się do zamrażarki. Będą one przechowywać do 3 miesięcy. Aby odgrzać gofry, włóż je do tostera i przypiecz na wolnym ogniu dwa lub trzy razy. Możesz też podgrzać je na posmarowanej olejem blasze w piekarniku nagrzanym do 300 stopni.
Wariacja: zrób je bezglutenowe!
Potrzebujesz przepisu na gofry bezglutenowe? Zrobić te zdrowe gofry truskawkowe bezglutenowy przepis za pomocą jednego z przepisów poniżej, a następnie polewa z łatwym sosem truskawkowym. Oto kilka opcji:
- Puszyste gofry bezglutenowe Te smaczne gofry są puszyste dzięki użyciu mąki migdałowej i białek jaj. Prawdziwie magiczne!
- Gofry z chlebem kukurydzianym Te gofry smakują jak słodki chleb kukurydziany, a do tego są naturalnie bezglutenowe.
Ten przepis na gofry z truskawkami jest...
Wegetariańskie, wegańskie, roślinne i bez nabiału. Dla bezglutenowych, przejdź do Puszyste gofry bezglutenowe lub Słodkie gofry z chlebem kukurydzianym.
Drukuj
zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagram ikonainstagram ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprint ikona nadruku ikonakwadraty ikona serca ikona serca ikona serca ikona serca ikona serca ikona serca ikona serca
Najlepsze gofry truskawkowe
Najlepszy przepis na
zakwas buraczany zobacz teraz !
★★★★★
4.4 z 9
opinii
-
Autor:
Sonja Overhiser
-
Czas przygotowania: 15 minut
-
Czas gotowania: 15
minut
-
Czas całkowity: 30
minut
-
Wydajność: 4 1x
-
Dieta: Wegańska
Przepis do wydrukowania
Przepis na szpilki
Opis
Gofry truskawkowe to najlepszy śniadaniowy przysmak! Zanurz te puszyste gofry w jasnym i pikantnym sosie truskawkowym domowej roboty.
Składniki
Skala
1x2x3x
Na sos truskawkowy (na 8 porcji)
- 1
funt truskawek
- 6 łyżek
syropu klonowego
- 2 łyżeczki
skrobi kukurydzianej
Na gofry (na 4 porcje)
- 1 szklanka
mąki uniwersalnej
- ½ szkl
anki mąki pełnoziarnistej (lub zamiennie pełnoziarnistej)
- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia
- 2 łyżki
cukru
- ½ łyże
czki cynamonu
- ½łyżeczki
soli koszernej
- ¼ szkl
anki neutralnego oleju
- 1 ½ szklanki
mleka, mleka owsianego lub migdałowego
- 2 łyżeczki
ekstraktu z wanilii
Instrukcje
- Przygotujemy sos truskawkowy:
Truskawki obrać z łusek i pokroić w plasterki. Dodać jagody do małego rondelka z syropem klonowym i gotować na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, gdy syrop będzie delikatnie bulgotał. Po około 5 do 7 minutach, kiedy truskawki zaczną się rozpadać, usuń 2 łyżki sosu, który utworzył się na patelni i ubij razem ze skrobią kukurydzianą. Dodaj z powrotem na patelnię i mieszaj, aż zgęstnieje, około 3 minuty. Na 8 porcji. Resztki można przygotować wcześniej lub przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 1 tygodnia, lub schłodzić i zamrozić do 6 miesięcy.
- Przygotować gofry:
Rozgrzać gofrownicę do ustawienia wysokiego ciepła.
- W średniej misce wymieszaj mąkę uniwersalną, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i sól koszerną, aż do dokładnego połączenia.
- W innej misce, ubij olej, mleko i wanilię. Wlej mokre składniki do suchych składników i delikatnie wymieszaj, aż ciasto będzie w większości gładkie.
- Natychmiast wlać ciasto (1 ¼ szklanki w przypadku gofrownicy belgijskiej i nieco ponad ½ szklanki w przypadku zwykłej gofrownicy) na środek gofrownicy, a następnie piec zgodnie z instrukcją gofrownicy. Upieczone gofry wyjąć i ułożyć na posmarowanej olejem blasze do pieczenia, nie układając ich w stos. Przyrządzać gofry na zamówienie, lub wstawić ugotowane gofry do piekarnika nagrzanego do 200°F, aby były ciepłe. Podawać z sosem truskawkowym (i jeśli jest taka potrzeba, z masłem orzechowym, aby dodać białka i stworzyć wibrację PB&J).
- Ugotowane gofry można zamrozić; umieść je w plastikowej torebce i usuń resztki powietrza za pomocą słomki przed zamknięciem. Aby ponownie podgrzać, wyjmij z zamrażarki i lekko opiecz w tosterze.
- Kategoria:
- ŚniadaniaMetoda
- :
- GofrownicaKuchnia
- :
- Amerykańska
Słowa kluczowe:
Gofry truskawkowe
Czy zrobiłeś ten przepis?
Oznacz @acouplecooks na Instagramie i opatrz go hasztagiem #acouplecooks
Więcej przepisów na gofry
Jesteś miłośnikiem gofrów? My też. Oto kilka innych przepisów na gofry, które warto wypróbować:
- Idź w klasykę z naszym Przepisem na gofry idealneSpróbuj
- nasze Najlepsze gofry z jagodami, z jagodami w cieście i epickim sosem jagodowym.
- Zacznij dzień od tych roślinnych i wegańskich gofrówPosmaruj
gofry truskawkowe- sosem truskawkowymPrzygotuj
- magicznie puszyste gofry bezglutenoweProponujemy
gofry z goframi- ze szczypiorkiem i cheddarem, z jajkiem i serem cheddar
.